ponedjeljak, 5. srpnja 2010.

Decoupage - The dark side :)



Geek u meni ne moze odoljeti da u naslov ovog rada ne ubaci i malo legendarnih Ratova zvijezda ;) Stoga, kako biste otkrile tamnu stranu decoupagea, potrebno vam je slijedece:

- slikarsko platno
- tamna akrilna boja (crna, crvena, smedja, zelena, plava, kako vam vec pase)
- klasicni decoupage papir
- sablona i bijela akrilna boja
- ukrasni kamencici
- ljepilo za decoupage i ukrasne kamencice
- gliter

Otkrit cu vam malu tajnu, koju vjerojatno vecina vas zna, no za one koje to tek skrivecki citaju na nasim blogovima i tako uce, klasicni decoupage papir moze bez problema biti lijepljen na tamnu podlogu bez prethodnih priprema koje zahtijevaju ostali papiri ili salvete.

Naime, tamna podloga figurativno jede motive, stoga da biste nanijele motiv, bilo kakav, na tamnu podlogu, potrebna je prethodna priprema, koju radite na jedan od tri nacina (koje sam do sada isprobala i s kojima radim):
1. koristite sva tri sloja salvete na nacin da motiv ne iscupkate nego izrezete, zatim zalijepite prvi sloj, na njega zalijepite drugi sloj, te unutar rubova lagano obojite bijelom ili bez bojom prije lijepljena motiva na tamnu podlogu
2. ocrtate olovkom lagano oko motiva, te precizno obojite sve oko motiva tamnom bojom, dok ce vam unutar ocrtanog dijela povrsina ostati neobjena i svijetla
3. kopirate motiv, izrezete ga precizno te pricvrstite pik trakom na sredini kako se ne bi pomicao; zatim obojite cijelu povrsinu ukljucujuci i kopirani motiv, koji nakon bojanja uklonite te na cisto mjesto zalijepite svoj motiv

Ok, postoji jos hrpa tehnika, no iskreno, ili zahtijevaju previse vremena i preciznosti kada vam se i ne da bas pic pic raditi, ili su za puno puno vjestije majstorice od laika poput mene ;)

Nego, da se mi vratimo na Tamnu stranu ;) Sorry svima, ali ne mogu odoljeti ovoj aluziji. Anina masta je dovoljno geekovska da je to shvatila i iskoristila kao naziv jedne svoje radionice ;) Stoga, krenimo na mracni put do Tamne strane :) Ok, necu vise. :P

Cijelu povrsinu obojala sam crnom bojom jer htjedoh vidjeti kako ce njezan motiv jedne vile sjesti na ovako tamnu podlogu. Preko podloge, suhom spuzvicom pretupkali smo sablonu. Cvijetni motiv za vilu je bio idealan. Buduci je Stamperia izbacila cijelu hrpu proizvoda (sablone, papiri, zigici itd) sa tri lijepe rijeci - Love, Nature, Secret - odlucila sam s jednog papira uzeti dvije pronadjene u odgovarajucoj velicini. Asocijacija mi je bila jasna - vile su tajanstvena bica, simboliziraju ljubav i prirodu ;) Stoga su rijeci Love i Secret zavrsile na slici. Slijedece je trebalo dodati malo njeznosti i romantike, za sto su posluzili leptirici s treceg papira, te jedno zakljucano srdasce koje cuva tajnu ;)

Na odgovarajuca mjesta zalijepljeni su cvjetici i zvjezdice od sarenih kamencica, dok je vila dobila lagani premaz ljepila sa sljokicama koji joj je podario dodatnu magicnost. Buduci mi se forma ovog slikarskog platna iznimno svidja, zavrilo je na pomalo neuobicajenom mjestu - na polici za knjige, tako sto je sakrilo razno razne turisticke vodice i ostavilo naslov jedne magicne knjige naslovljene Ancient Egypt.

Sto ima magicnije od tajnovitosti Egipta i magicnosti vilinskog svijeta ;)

1 komentar:

Biljana kaže...

Mastovito i originalno.Odlicna tamna strana decoupaga:)

 
Related Posts with Thumbnails