petak, 2. srpnja 2010.

Merry had a little secret....





Nakon duge stanke htjela bih s vama podijeliti jedan meni osobno, jako dragi rad - vjesalicu za nakit koju napravih sestri za rodjendan (da, Merry iz naslova je moja malena sestrica, a ovo je bio poklon za njenih prvih cetvrt stoljeca :) ).

Vjesalica je radjena kombiniranim tehnikama jer sam ju htjela doslovno napraviti jedinstvenom.

Za izradu trebat cete:
- drvenu vjesalicu s malim ladicama za nausnice
- rizin papir
- print ili klasican decoupage papir
- velo papir
- zlatne listice i medij za njihovo nanosenje
- zlatnu akrilnu boju
- bijelu akrilnu boju
- brusni papir oznaka 100 i 400
- ljepilo za decoupage po izboru (koristila sam mat i sjajni)
- svjeca

Kada radite s drvetom, dobro je cijelu povrsinu ponajprije prebrusiti kako biste otklonile eventualne mane drveta (razne neravnine, prljavstinu, losiju zavrsnu obradu itd). Za to preporucam koristiti brusni papir oznaka 150 ili 400 ovisno o stanju vaseg drvenog predmeta). Kako bi vam predocila razliku, sto je oznaka brusnog papira veca to je isti finije granulacije, sto je oznaka manja, papir je grublje granulacije te samim time ostriji i sluzi za grube obrade.

Buduci je ova mala drvena polica bila u super stanju, koristila sam brusni papir 100, no iznenadjenje me docekalo na ladicama. Huh, puno posla :( Jedna je sjedala bez problema, druga se zaglavljivala, sve u svemu, prvo dobro izbrusiti kako bi iste glatko ulazile u otvore jer kada nanesete boju, svaka ce dobiti barem milimetar sa svake strane, a to znaci teze ulazenje u predvidjene otvore.

Zatim sam cijelu policu premazala zastitom za drvo. Svi predmeti s kojima radimo, izradjeni su od sirovog drveta, a nekako me iskustvo naucilo da vraziji mali crvici obozavaju sirovo drvo, makar isto bilo premazano akrilnim bojama i salvetnim ljepilom. Tanki sloj prozirne zastite za drvo bez boje i voila - mozete poceti s radom.

Nakon toga, lagano presmirglate cijelu povrsinu. Zatim sam sve dijelove obojila nijansama zlatne akrilne boje - koristila sam tri dostupne nijanse, kako bih dobila neravnomjerno obojene zlatne povrsine. Nanosila sam ju sirokim kistom jednu preko druge pa su se stapale od sjajno dukat zlatne do crvenkasto stare zlatne. Zgodna tehnika koju sam vidjela od Durvina Ricea u njegovoj knjizi o decoupageu.

Nakon susenja na zraku (ako imate vremena odaberite susenje na zraku svih svojih radova, no ako vam se zuri, fen je uvijek opcija!). Napomena za one koji vole fen: fenirajte na laganijoj temepraturi, na jacem puhanju ali barem 25-30 cm od predmeta minimalno.

Nakon toga, poslagala sam motive koje cu koristiti, te nanijela crackle na gornju stranu vjesalice, te na prednje strane ladica. Sve sam obojila bijelom akrilnom bojom te smirglala dijelove kako bi se dobio efekt starog. Na nekim dijelovima vidjet cete tamne mrlje, one su tu namjerno, a dobivene su tako da je na mjesta gdje je bio cvor prirodni u drvetu, nanesen vosak preko kojeg se bojalo i nanosio krakle. Kada sam pobrusila to mjesto, pritisnula sam brusni papir jace kako bih skinula svu boju i otkrila prelijepu boju goda, iskoristiv si ju za dodatni starinski shtih.

Na rubove gornje police te na dijelove prednjih ladica, nanijela sam zlatne listice. Strugala sam ih grubim kistom, kako bih uklonila visak, a i dobila pohabanost starih vremena. Niti jedan predmet kojeg gricka zub vremena ne moze izgledati kako da je upravo izasao iz tvornice ;) Staro, starije i jos malo patine da bude staro ;)

Motivi na bokovima su s razlogom - Sarah Kay je omiljeni lik iz mog djetinjstva, a sestru dobih u doba puberteta kada mi je Sarah Kay faza jos bila vidljiva u stilu odijevanja. Zasto Sarah koja telefonira i isprobava haljine? Pa od kada je dobila prvi mobitel, moju sestru se rijetko moze vidjeti bez te male spravice koja kao da ju proganja, a kao prava mala dama - modno je osvijestena i ima svoj elegantni stil odijevanja. Prava mala dama ;)

U ladice moze spremiti prstenje i nausnice, dok bogatu kolekciju razlicitih ogrlica moze objesiti na za to predivjena mjesta na vjesalici. Gornja ploha dovoljno je siroka kako bi cuvala kutije s dragocjenim komadima nakita ;) Veselo, unikatno i djevojacki prigodno.

Broj komentara: 6:

Lenka kaže...

Predivan sklad boja, efekata i motiva. Očaravajuće :)))

Biljana kaže...

Cestitam Nives, izgleda fantasticnooooooooooo!!!!

Izzy kaže...

Već sam se pitala gdje si se zagubila, a ti evo marljiva! Da si stavila samo fotkice, bez dodatnih objašnjenja, svatko normalan bi vidio koliko je truda ovdje uloženo i koliko tehnika (uspješno) iskombinirano! Svaka čast... Polica je preslatka, ali mene su se posebno dojmile ladice i kako si njih sredila - jako slatko! :)

Ninochka kaže...

ma znam, zabusavala sam. imam i opravdane i neopravdane razloge. vec me tea ukorila da je strajk neprihvatljiv! stoga sada vrijedno i marljivo pripremam nove postove. samo da se rijesim jos jedne lose navike - slikaj, nina, slikaj prije nego das :/
izzy, slijedeci posjet hrelicu javi se ;) zivim jako blizu ;)

Sandra Z kaže...

Drago mi je nakon dužeg vremena opet vidjeti tvoj rad. A ovaj je zaista poseban! Jako lijepa kombinacija različitih tehnika. Svaka čast :)) Pusa :))

Sanja kaže...

Poklon za kraljice i princeze! Puno različitih tehnika, puno rada ali za kraj savršenstvo bez mane!

 
Related Posts with Thumbnails