srijeda, 5. svibnja 2010.

Something old something new...

Kako iz skoro pa pastete iskace rijec "recesija" koju sam iz vica prekrstila u "secesija", recikliranje je postalo IN, a davanje nove vrijednosti starom predmetu vise nego dobro prihvacen trend ;)
Stoga bih s vama danas podijelila par savjeta kako reciklirati stare predmete.

1. Buvljak, sajmiste ili dragi Hrelic

Svake srijedi i nedjelje, pozovite prijateljicu ili dvije (ma cijeli copor ako vas to veseli), uzmite si termos kave/caja/soka, pa protegnite nozice lagane do vaseg najblizeg buvljaka. Meni je najblizi Hrelic.

2. teglice za cvijece

Sigurna sam da ste barem jednom na Floraartu, u vasem lokalnom supermarketu ili trznici kupili cvijet zajedno s teglicom. Nakon nekog vremena cvijet treba presaditi, a sto uciniti s teglicom?! Reciklirajte! Ukrasite ju tehnikom po zelji (meni je omiljena decoupage), kupite novu biljku te ju poklonite dragoj osobi ;) Teglica je zazivjela novi zivot, obradovali ste nekoga znakom paznje i unikatnim poklonom, i u krajnjoj liniji - ustedjeli recikliranjem.

3. kutije od ambalaze

Cesto boce, bomboni, cokolade ili nekakvi zgodni predmeti dolaze u predobrim ambalazama, idealnim za ukrasavanje. Stoga iduci put kada dobijete zgodnu kutiju, skrinjicu, teglicu, kanticu i slicno, nemojte ju proslijediti u okrugli registrator (smece op.a.), vec razmislite sto mozete napraviti s njom i kako ju ponovno iskoristiti. Jedna meni draga osoba zamolila me da joj napravim kutiju za nakit od skrinjice za sacher tortu. Zgodno, zar ne?! Za izradu vam treba samo malo maste i volje, a sve ostalo sigurno vec, kao pasionirana hobistica, imate doma ;)

4. stari registratori u firmi

Svako toliko, vasa firma ce baciti stare registratore cije su korice izguljene i nisu vise reprezentativne. Sto s njima, osim okruglog registratora? Najprije ih ukrasite (kolaz, decoupage, ostaci tapeta od poslijednjeg preuredjenja vaseg strana, ili jednostavno hrpa uzoraka iz obliznje trgovine tapetama, casopisi, ma sto vam je najprikladnije). Zatim u njih odlozite svoje dragocjene casopise koje ljubomorno cuvate i svako toliko listate u potrazi za savjetima, idejama i slicno ;) Da, da, znam, sve smo i zapravo mali hrckici ;)

5. kutije od pringls cipsa

Moja draga prijateljica Spring, od ovog je tuljca napravila prave ukrase. Vaze za cvijece, kutije za kistove i bojice, ma sto vam padne na pamet. Ukrasila ih je decoupage tehnikom te im udahnula novi zivot. Stoga, kada vasa glasnija polovica odzvace cips za vrijeme navijanja na kaucu, diskretno mu prelocirajte kutijicu u neko vase skroviste buduceg materijala za kreacije (nadajmo se da je tim dobio, jer ako nije postoji mogucnost da u zaru razocarenja zguzva premet vaseg ukrasavanja).

6. drvene kvacice

U omiljenoj trgovini svake hobistice zvanom Offertissima pronaci cete set drvenih kvacica. I Tea je o njima pisala na svom blogu, a stare kvacice vase mame, bake, susjede, ma bitno da su stare i drvene, posluzit ce ukoliko ne zelite kupiti nove ;) Sto staviti na njih - samo masta vas ogranicava, nista drugo. Salvete, papiri, zanimljive slike iz casopisa, stare novine (da, dobro napisah), boje, sljokice, stakalca, trakice - sto god imate, pozelite ili smislite. Kako ih pokloniti? Htjela sam drugaciji poklon zahvalnosti za hrpu djece s kojima sam se druzila. Spakirala sam ih u male celofan vrecice (sigurno netko radi zimnicu pa ce vam posuditi aparat za zavarivanje), stavila u njih kombinacije postit blokica u bojama koje sam prvo zalijepila na cvrsti karton (posjetite obliznju butigu koja uramljuje slike, to je njima otpad, a vama blago). Zatim sam na svaki zalijepila satensku traku, izradila masnicu i zalijepila sve smmuki ljepilom (ok, ne da mi se pisati tocan naziv, ali svi ga tako zovemo jer je to ljepilo kojim lijepimo kamencice i stakalca). U sredinu masnice stavila sam smucki srceka za curice i karo znak za decke ;) fora ;) U svaku vrecicu stavila par istih kvacica kao kompletic (na ledja dvije sam stavila magnetic, a na neke stavila dvostruko ljepljivu traku s koje nisam skinula drugi zastitni sloj kako bi ju strumfici mogli zalijepiti gdje zele.

7. teglice od umaka, zacina, soseva itd ;)

Mislim da zaista ne moram detaljno objasnjavati kako da ih ukrasite, no sto god napravili, predlazem da lijepe male staklenke ukrasite prema savjetu sa Teinog bloga - nacinite im zanimljivu haljinicu od ostataka tkanine, izmedju tkanine i poklopca ubacite malo vate, i sve svezite i zalijepite ljepilom. U takvu staklenku stavite poklon po zelji: rasparene gumbice, cajnu mjesavinu, zacin, skoljke koje ste brizno skupljale tog ljeta, sarena stakalca. U svakom slucaju, otisnite lijepu etiketicu koju zalijepite na staklenku i vas znak paznje za dragu osobu je spreman ;)

I uvijek zapamtite onu - tudje smece, necije blago. Stoga kad vam prijatelji ponude komade namjestaja koji je skupljao prasinu na njihovom tavanu, pogledajte sto zanimljivo ima, jer mozda se u nekom predmetu krije blago koje ce obogativi vas hobisticki budget, nakon sto ga preuredite i unovcite ;) Nikada ne bacajte predmet prije nego sto dobro odvagnuli mozete li od njega napraviti nesto novo, dati mu neku novu svrhu, udahnuti novi zivot :)

P.S. Ispricavam se ali zbog privremenih tehnickih problema (komp se posvadjao s karticama i ne zele vise komunicirati), ne mogu staviti slike. Potrudit cu se teskoce otkloniti ASAP i pokazati vam sto i kako ;)

Broj komentara: 11:

Anonimno kaže...

Baš si sve lijepo objasnila, bravoo!

Ninochka kaže...

hvala, sandra, cekam tvoj obnovljeni blog :) pun svakojakih lijepih stvari ;)

Unknown kaže...

Ovo ide pod kategoriju GUEST BLOGGER!

Sandra Z kaže...

Nives, skidam kapu :)) Odlični savjeti i potpisujem svakako želju i volju za svakojakom reciklažom ! Zašto ne. Poseban je gušt od, naučigled, ničega napraviti nešto super, lijepo, korisno :)) Pusa i pozdrav ... p.s. skupljam snagu za nedjeljni hrelić i molim ruku da bude dobra

Villa-loredana kaže...

Hvala Ninochka na objašnjenju. Navrati do mene i ostavi adresu za giveaway. Pozdrav.

Branka kaže...

Još malo pa češ početi konkurirati jednoj našoj dragoj i predivnoj blogerici (znaš koja).
Strašna si, sve je odlično!!!!!

Ninochka kaže...

hvala vam svima, najiskrenije :* bude mi tako toplo oko srca kada vidim da vam pomognem barem nekim savjetom idejom ili cime god ;)
hvala, i trudit cu se ispuniti vasa ocekivanja i ubuduce :*

Villa-loredana kaže...

Draga Nin nisam dobila adresu, sigurnije je da šalješ email na slijedeću adresu
loredana.petkovic@pu.htnet.hr
Pozdrav. Loredana

Ariana Moj Hobi kaže...

BRAVOOOO,ja se mogu pohvaliti da recikliram,na što su moji ukućani alrgični,jer stalno gulim naljepnice po teglicama ili bocama vina i skupljam i skupljam,kutije od čokolatina bilo plastične ili kartonske već su u špajzi itekako napunile police...ali uvijek dobro dođu zar ne?Osobito ako su nekog štosnog oblika kao što zna imati ferrero....
Jedva čekam vidjeti tvoje slike,da me još više inpiriraju....
P.S.Moja baka je imala drvene kvačice i ja sam,hm,otela joj jedno par komada i obojala ih,naljepila dvije tri bubamare i onda joj poklonila,ha,ha...smijale smo se zajedno jer ih je danima tražila...
PUSEK!I pusek macama,stavi sliku da ih vidim!!!

Ninochka kaže...

ariana, khan i mushu imaju jedan kratki post (potrazi na starijim postovima iz travnja), a ostatak je dostupan na fejsu ;)
drago mi je da recikliras, i evo uskoro stizu slicice. sub ili ned bi trebao problem biti rijesen, pa vam spremam jedan mega dugi post o vrlo interesantnim uratcima koje radih kod dvije moje muze - jedan kod ane, a onda par dana kasnije kod tee. isto se zovu, ali stil izrade je totalno drugaciji. pusa svima :* i hvala vam, drage moje virtualne prijateljice, na vasim komentarima ;)

Sanja kaže...

Jako mi se sviđa što recikliraš stvari (to i ja radim) i stalno njuškam po dostupnim tavanima. Zbilja je užitak vidjeti ovako mladu osobu kao što si ti da razmišlja na takav način! Pa udahnimo zajedno novi život odbačenim stvarima! :))

 
Related Posts with Thumbnails