nedjelja, 18. travnja 2010.

Almina kutija uspomena

Drage moje, kako obecah, tako savljam novi post. Konacno pronadjoh slike (da, moj vjecni problem je zaboravljam slikati svoje radove prije nego ih poklonim ili proslijedim dalje).

Ova kutijica nastala je kao swap na jednom forumu koji je okupljao decoupage zaljubljenike. Vec dulje vrijeme nisam na tom forumu, no ovu prijateljicu i dalje cuvam. Stoga bih s vama podijelila ovu kutijicu.

Tema je bila zadana, no nacin izvedbe rada je bio prepusten svakoj clanici swapa ;) Evo kako je nastala Almina kutija uspomena.

Najprije skinite sve etikete sa kutije, te mjesta gdje su bile nalijepljene dobro izbrusite brusnim papirom oznake 400 (nije pregrub ali dovoljno je snazan da ne osteti vasu kutijicu). Skinite sve metalne dijelove (zakovice, kopce itd). Cijela kutija premazana je tankim slojem bijele temeljne boje za drvo buduci se radi o sirovom drvetu koje nije tretirano lakovima prije, te cete potrositi manje boje prilikom kasnijeg rada, a vas rad ce trajati puno duze kako bi ga i neke druge generacije naslijedile kao dragu uspomenu.

Zatim je cijela kutijica izvana i iznutra premazana svijetloplavom akrilnom bojom (boja je umucena mijesanjem nekoliko nijansi pa vam oznake boja necu pisati jer cesto u boju dodam druge i onda to vise nije ona originalno kupljena nijansa). Nakon sto se dobro posusilo na zraku (ako imam vremena sve susim na zraku), dijelove koje cu kasnije brusiti presla sam svijecom.

Nakon toga, buduci su vam gornji i donji dio posebni, nanesen dvokomponentni crackle. Prvi sloj, zatim susenje, pa drugi sloj. Na gornjem dijelu zeljela sam sitnije pukotine, a na donjem duboke i velike uzorka zmijske koze. Pazila sam da ne nanesem crackle sve do rubova jer smisao je da su plohe popucale, ne i cijela kutija. rubove zelim lagano izbrusiti u shabby.

Gornji sloj premazan je titanium bijelom bojom (sjajna i doista posebna nijansa bijele, koju koristim u ogromnim kolicinama).

Zatim je unutrasnjost kutijice preko svijetloplavog sloja premazana zlatnom bojom u koju je dodano malo broncane i malo smedje, pa je ispala neravnomjerno zlatna. Donji dio je jaci jer tu nema svijece izmedju dva sloja boje, dok je gornji svijetliji jer sam ga brusila finim brusnim papirom kako bi dobila iskrzanost.



Zatim je na unutrasnjost gornjeg dijela poklopca zalijepljen print slike Rodjenje Venere. Preko slike nanesen je Vivin proizvod koji se zove Transcedent gel koji stvara pukotine ako se nanese u tankom sloju, kao da vam se gornji sloj slike oljustio ;) Shabby iskrzano staro....trebam li sto jos reci :)



No najdrazi dio mi je poklopac kutijice. Skoljke koje vidite stare su preko 30 godina i sama sam ih sakupljala na plazi Osejava u Makarskoj. Moja ih je mama brizno oprala od mora kako se ne bi usmrdile tijekom godina cuvanja, no to im nije umanjilo ljepotu i za mene osobno - iznimnu sentimentalnu vrijednost.



Na poklopac je nanesena granitna boja u boji sand. U jos vlaznu granitnu utiskivane su skoljke. Kada se sve osusilo, prelakirala sam sa dva sloja brodskog laka kako bih zastitila boju skoljki i kako pijesak ne bi na kraju ispao s poklopca.

Cijela kutija premazana je bezbojnim akrilnim lakom, te sam nakon susenja spojila gornji i donji dio kutijice. Jos dva cvijetica u istoj svijetlo plavoj boji i voila, kutijica je spremna.



Unutra su se nalazile cokoladne skoljke, te je sve jos bilo ukomponirano sa okvirom za slike, no slike okvira nemam. Kutijica je zapravo ono sto mi je posebno drago.

2 komentara:

Sandra Z kaže...

Ajme meni, Ninochka, ostala sam bez teksta. Čitajući objašnjenje, i gledajući slike ove prekrasne kutije. A poklopac! Zaista, ovako nešto posebno nisam vidjela.... Bravo!!!

Ninochka kaže...

hvala, draga sandra, ima jos puno toga sto sam odlucila podijeliti s vama, no kako slike nemaju imena, pretrazivanje traje i traje (pogotovo kad na disku imas gomile slika bez naslova). :) uzivam u tvom blogu, no tvoja kucica je nesto o cemu svi sanjamo :)

 
Related Posts with Thumbnails